© Надежда Чипева

Интересът към медийния пазар на групата около КТБ (Цветан Василев, Делян Пеевски и Ирена Кръстева) не спира само до изкупуването на вестници, телевизии и онлайн издания. По естествен път в периода между 2010 г. и 2013 г. тандемът изкупи и всички големи и ключови разпространителски фирми за доставката на вестници, както и доста от масите за продажба в страната.

Както в целия медиен проект, и тук основният движещ фактор са Пеевски и Кръстева, които изграждат схемата. Ролята на КТБ е да осигурява финансирането.

Покрай този модел трябва да бъдат отличани два важни момент. Първо, концентрацията на разпространението се случва под мълчаливото наблюдение на контролиращия орган – Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). И второ – мрежата за разпространение на по-късен етап е важна за тандема Пеевски-Василев, след като тяхна собственост става и “Булгартабак”. Логично – там, където има вестници, се продават и цигари.

Ролята на “Карне М” и “ВИП Пропъртиз”

Първата ключова покупка в частта разпространение се случва още през 2007 г. Тогава Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски изкупуват компаниите, учредили консориума “Обединени български вестници” (ОБВ) и с това получават както вестниците “Монитор”, “Телеграф”, “Меридиан мач” и т.н., така и участието на фирмите в “Национална агенция разпространение” (НАР). Освен това групата купува и разпространителските компании “Прес трафик” и “Прес маркет” от Петьо Блъсков.

Задачата да окрупни разпространението поема компанията “Карне М”, заедно с още няколко сателитни на КТБ дружества. “Карне М” придобива наред по-малките регионални разпространителски фирми, а след това и “Национална агенция разпространение”.

“Карне М” е сред най-големите кредитополучатели на КТБ, като екпозицията на компанията към банката варира на моменти от 30 млн. лв. до над 60 млн. лв. Освен това в полза на КТБ през годините има вписани залог и ипотека съответно в търговския и имотния регистър. “Карне М” се помещава и на често използван от КТБ адрес за регистрация на сателитни компании – ул. Дамян Груев 46 в София.

С ресурса от банката “Карне М” пазарува разпространители в периода 2010-2012 г. Например НАР става негова собственост през 2012 г. с увеличение на капитала от 5 млн. лв. и джиро на старите акции от Ирена Кръстева. НАР всъщност е едната от няколко големи разпространителски компани в България, през която се доставят вестниците на Кръстева и Пеевски – “Монитор”, “Телеграф”, “Политика” и др.

По-малките разпространители също се купуват по схемата дълг срещу собственост и така до 2013 г. в групата на “Карне М” вече са “Прес” ЕООД, което доставя до веригите от бензиностанции, “Прес 2000”, варненската “ИТА” ООД и по-малки играчи като хасковското “Вест прес Ра”; варненското “Десислава 90-2002”; други две фирми от Варна – “Би Прес” и “Ди Прес”, както и бургаското “Медия 5100” (издава областния всекидневник “Бургас днес и утре”). Последните три фирми са собственост на едни и същи лица. Повечето от тези разпространителски компании получават запори от Националната агенция по приходите след фалита на КТБ в опит да бъдат сложени под нов контрол извън орбитата на Цветан Василев.

Най-активният период на придобивания от “Карне М” е 2011 г. Например за хасковското “Вест прес Ра” “Карне М” плаща 259 хил лв. и го купува точно в момента, когато семейната фирма има финансови затруднения и наложени запори от кредитори. Сделките за морските “Би прес”, “Ди прес” и “Медия 5001” също са в началото на 2011 г. За 50% от “ИТА” ООД пък “Карне М” плаща 188 хил. лв., според наличния в Търговския регистър договор за прехвърляне на дружествени дялове от 2010 г.

И ако “Карне М” е съсредоточено в придобиванията в София и в източната част на страната, на юго- и северозапад ключова роля изиграва дружеството “ВИП Пропъртиз”. Компанията е основана през 2011 г. от Aнна Йорданова Христова на ул. Хубча 8, ет. 3 в София. На този адрес отново съжителстват много дружества на Цветан Василев. Освен това Христова е и управител на “Карне М” до средата на 2013 г.  То е сред компаниите получавали индиректно пари от КТБ през директни кредитополучатели “бушони”.

През тази сателитна компания групата се сдобива с контрол над “Сенатор”, което държи направлението на югозапад (например градовете Блаоевград и Пазарджик) и “Оларт”, което пък държи северозапада (например Враца).

Контрол и натиск

Концентрацията на всички тези разпространители дава на групата властови механизъм и възможност за контрол над издаделите, които не са част от нея, като не им плаща за разпространяването на вестниците. Употребата на механизма проличава през 2012 г., когато издателите на “24 часа”, “Труд” и “България днес” публично се оплакват, че НАР и още няколко по-малки разпостранитеслки фирми са спрели да им плащат за носените от тях вестници. По това време собственици на тези вестници през “Медийна група България” са Огнян Донев и Любомир Павлов и са в открит конфликт с групата на Пеевски.

От “Медийна група България холдинг” излизат със становище до КЗК, читатели и медии, в което казват, че “от няколко месеца насам НАР и няколко други разпространителски фирми, които всяка вечер получават десетки хиляди екземпляри на вестниците “Труд” и “24 часа”, просто спряха да ги плащат, сякаш са се наговорили помежду си”. Затова издателите спират разпространението до тях, но канят други регионални компании да продължат да взимат вестниците им. “Всички местни фирми бяха поканени да получат необходимите им вестници директно. Например “Варна прес”, “Бургас прес”,”Ди прес” и др”, пише в писмото на  “Медийна група България холдинг”. Въпреки това във Варна, Бургас и морските курорти “24 часа” и “Труд” липсват. А обяснението за това е, че и те вече са под контрола на Пеевски. 

Широко затворените очи на КЗК

През 2013 г. цялата схема с разпространението излиза на светло. Нещо повече – групата получава благословията на КЗК безпроблемно да консолидира около себе си над 80% от бизнеса с разпространение на печатни издания в България.

Причината за тази консолидация се простира извън вестникарския бизнес. Тандемът Пеевски-Василев вече е придобил “Булгартабак”, а разпространението на вестници е и важен канал за продажбата на цигари на дребно. Още повече, че някои от разпространителите притежават и бутки или сергии за продажба. Затова логично през лятото на 2013 г. търговската компания на цигарения холдинг – “Табак маркет”, която вече има изкупени няколко големи вериги с лафки по страната, иска да придобие от “Карне М” и една дузина разпространителски фирми, включително и НАР. Купувачът сътоветно отправя искане към КЗК да разреши концентрацията й с осем компании – “Национална агенция за разпространение”, варненските “Варна Прес-Аврамова и фамилия”, “Одесос М”, “Александров Прес” и “Ита”, бургаското “Боби-Прес”, софийското “Комекс 92” и хасковското “Вест Прес РА”.

Във връзка с искането за концентрация КЗК прави секторен анализ на пазара на разпространение, но не вижда никаква връзка между “Карне М”, “Табак маркет”, “Сенатор”, Оларт”, “ВИП пропъртиз”, “Интермедия” и “Герини прес”.

Връзките с някои от дружествата действително са прикрити, но не са неоткриваеми. “Интермедия” бива под контрола на групата около КТБ чрез основния си акционер “ГМ прес”, което има заеми от кухо дружество-кредитополучател на КТБ – “Булит 2007” (виж текста за медийния монопол).

При “Герини прес” АД, които се контролират от братя Герини и които държат югоизточна България, всичко на юг от Плодвид до Бургас плюс Дупница, Враца и Самоков, пък се появява трето лицe управител, без когото братя Герини не могат да управляват. Лицето се казва Йордан Казаков.

През 2014 г. до общината в Бургас постъпва искане от “Братя Герини прес”, под шапката на “Герини прес” АД, заедно с “Агенция стрела – Бургас” (под контрола на другия голям разпространител – “Агенция Стрела” на “Труд и “24 часа”) и “Бургас прес 2009”. Искането е за промяна в Наредбата за преместваеми обекти, така че един собственик да може да има много бутки за вестници в града. Последното е схема, използвана за налагането на веригата от бутки на “Табак маркет” с търговска марка Lafka, срещу която започват бурни протести през 2014 г., включително в Бургас. Тогава председателят на Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес Николай Димитров твърди, че всички фирми за разпространение на вестници в Бургас имат връзка с Делян Пеевски, включително и “Герини прес”.

Другите връзки обаче са очевидни. Като тази между “Карне М” и “ВИП пропъртиз” например, в която свързващото звено е едно и също име (Анна Христова). Тази лесна за откриване връзка обаче се подминава от т. нар. антимонополен регулатор. Той си затваря очите през есента на 2013 г. и така официализира консолидирането на огромна част от бизнеса с разпространение на вестници в ръцете на играч като “Булгартабак”. Всъщност с бездействието си КЗК казва, че е съгласна групата около КТБ – Василев, Кръстева и Пеевски, да си нареди монопола на пазара на печатни медии, както тя си реши.