Цветан Василев: Борисов ме рекетираше през посочения лично от него Сталийски. Борисов: Ще съдя клеветниците

© Надежда Чипева

В годините след 2010 г. бившият мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев е бил подложен на рекет лично от премиера (вече в оставка) Бойко Борисов, който го е принудил на прехвърли на лица, посочени от него, дялове в компании от структурата на банката. Това заяви банкерът в интервю от Белград, дадено за предаването „Просто Диков“ по BIT. Борисов лично бил посочил Александър Сталийски, като неговия “човек за всичко”, „събирач на пари“. На хора, близки до Сталийски, Василев е бил принуден да прехвърли по 50% от компаниите „Авионамс“ и „Дунарит“, заяви още банкерът и показа документи, които доказват, че през 2010 г. в двете дружества безвъзмездно влизат нови акционери, а през 2013 г. техните дялове са обратно откупени срещу 43 млн. лв. Отделно от това през тези години са били изплащан дивиденти и така за три години общата сума, отчетена „нагоре“ само от тези две компании е за 49 млн. лв.
По думите на Василев през 2010 г. той е бил подложен на натиск от „една медийна група“, срещу банката имало и анонимен сигнал в Европейската комисия. „Аз бях силно притеснен, защото в крайна сметка Буров е казал – муха и банка се убиват с вестник. Публикациите бяха нечистоплътни, долнопробни… Е, точно поради тази причина: Ние ще те пазим, ние ще ти помагаме обаче ти трябва да се лишиш от нещо. Ей по тази причина доста фирми… Очевидно съм водил тези разговори и със Сталийски, и с Борисов“, казва Василев.
„Камерите и в нашата къща помнят колко пъти Сталийски е идвал. Сталийски е идвал поне два пъти месечно в нашата къща… Не си е тръгвал с такива неща, за които си мислим, но си е тръгвал с информация, с отчети за фирмите, в които той чрез поставени лица е участвал…“
В разговора със Сашо Диков Василев говори отново по много от темите, по които и преди два месеца в интервюто, което даде за KTBfiles, като вкарва някои нови сюжети. Така например във връзка с бившия енергиен министър Делян Добрев, който е обвиняем по казуса „Белене“ Василев твърди, че това е поредният популистки ход на Борисов. „Не знам детайли, но не мога да си представя, че Добрев е взел такова решение да плаща, при положение, че проектът бе замразен с решение на парламента. Нямам никакво съмнение, че той е получил устно разпореждане от своя началник. Богомил Манчев е споделял пред мен, че половината от плащанията към „Парсънс“, респективно „Риск инженеринг“ или която и да е компания по веригата, е трябвало да бъдат отчитани чрез единия на „котараците“ на Бояна“, заяви той.
Той посочи още, че досега от “Виваком” са източени 10 млн. лв. към ФК “Левски”. “Истината за “Левски” е, че беше овладян от Пеевски и Сталийски, разбирай Борисов. До ден днешен никой не е върнал на КТБ 1 млн. лв., платени директно от фирма от съзвездието на банката по сметката на клуба с посредничеството на фирма на вездесъщия адвокат на Пеевски – Александър Ангелов”, каза Цветан Василев в отговор на въпрос.
Василев повтори, че от 2009 година в България има мафиотски режим на управление на държавата, като се редуват клановете на Пеевски и Борисов, а в последните две години двата клана действат заедно. За една година управление на Борисов, фирмите, свързани с Пеевски, взеха обществени поръчки за 1.5 млрд. лева, каза Василев.
Ден след интервюто, което беше излъчено в неделя вечерта, в профила си във Facebook Бойко Борисов заяви, че ще съди клеветниците, без да споменава конкретни имена. “Свидетели сме на поредните опити за манипулативно интерпретиране на историята и хвърляне на нова порция лъжи, манипулации и откровени клевети срещу мен от същите хора, които го правеха 2013-2014 година. Тогава бях подложен на всевъзможни проверки. Нещо повече, припомням, че спечелих и много от делата за клевета. Надявам се, че компетентните органи и сега ще проверят всички сигнали срещу мен, както са го правили и досега.
Аз категорично заявявам, че не участвам в никакви фирми, бизнеси или офшорки, както впрочем беше доказано още 2013 година, когато отново се сипеха поредица лъжи от медиите на кръга около една фалирала банка. Разговарях с моите адвокати днес, които започват работа по завеждане на нови дела срещу клеветниците”, написа Борисов.”

Подробности какви промени в собствеността има в „Авионамс“ и „Дунарит“ в периода 2010-2013 г., кои са другите компании, в които посочените от Борисов придобиват собственост и как изглежда сделката между Борисов и Василев може да прочетете във финалната публикация по проекта на KTBfiles – „КТБ – какво се случи“ съвсем скоро.