© Юлия Лазарова

Няколко дни, преди да се яви пред сръбския съд по делото за екстрадация, Цветан Василев в ново интервю, този път пред журналиста Сашо Диков от BIT, изложи поредна порция аргументи и факти, свързани с фалиралата банка КТБ.
Много от нещата, за които говори Василев, вече се знаят. Други се подозират. Но немалка част е пусната за първи път в публичното пространство и оставят редица въпроси след себе си.
В следващите няколко редове обобщаваме някои от твърденията на Василев, по които предстои да потърсим информация и ще се опитаме да докажем тяхната достоверност. Ако се окажат верни, то те свидетелстват за притеснителни механизми на управление и зависимости в държавните институции.
Всички, които се чувстват засегнати, са поканени да изкажат своята гледна точка и да помогнат за разкриването на истината за КТБ.
Обвинението: След затварянето на КТБ в прокуратурата е имало среднощни срещи с участието на Пеевски, на които се е търсела законовата логика за повдигане на възможно най-тежкото обвинение срещу Цветан Василев.
Кредитите на Пеевски: При затваряне на банката Пеевски е имал кредити за 150 млн. лв.
Прокуратурата: Почти няма знаково дело след 2012 г., което да не е поръчково от същия център, който поръча КТБ, казва Василев. Първото „опраскване” (израз, станал популярен от изтеклите разговори на бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова) е на Огнян Донев и Любомир Павлов, защото не искат да прехвърлят „24 часа” и „Труд”. Подобни поръчки са Аферта „Костинброд”, делото срещу Цветан Цветанов, проверките срещу Богомил Манчев. „За всеки значим за бизнеса и политиката (човек-бел.ред.) има компромати, които се вадят в подходящ момент”, казва Цветан Василев.
Цацаров: Съдът е напълно подвластен на Прокуратурата и главния прокурор в лицето на Сотир Цацаров, казва Василев. „Те си го избраха”, казва още той и твърди, че изборът на Цацаров е станал с консенсус между ГЕРБ и ДПС.
Петьо Еврото: „Гениален изрод е Петьо Еврото. Дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да сътвори всякакъв пасквил, всякакъв компромат срещу всеки” – Василев цитира своя бивш партньор Делян Пеевски.
Среща с Бойко Борисов: Две седмици, преди да падне банката, на 6 юни, е имало среща между премиера Бойко Борисов и Цветан Василев, на която двамата са си говорили за последствията от евентуалния фалит на банката. Дали Борисов е знаел какво ще стане, пита Василев.
Пеевски иска: Василев показа списък на немски (предвиден да бъде част от сигнала на Василев срещу Пеевски пред Прокуратурата във Виена) с компании, за които се твърди, че Пеевски е поискал да му прехвърли участия от тях. „Той смята, че всичко, придобивано от банката, му е принадлежало”. В списъка, озаглавен “Спешни задачи”, с мъгляви обяснения фигурират имена на фирми, сред които “Булгартабак холдинг”, съкращения, зад които стоят “Техноекспортстрой” и “Промишлено строителство холдинг”, “Трансстрой”. Оттам се разбира, че Пеевски настоявал за 10% от БТК, 30% от “Дунарит”. Предлагат се и планове за разделяне на “Електроника”, ИПК и ИПК 1, “Универсиада”, НУРТС. Срещу “Петрол” е отбелязано обещано участие, като пред Диков банкерът заявява, че нищо не е обещавал, а явно Пеевски е приемал, че трябва да има дял във всичко, придобивано от банката. Включена е хижа (срещу която фигурират 500 хил. евро, но не е ясно дали това е цена, и името Танков) “Кристал” и мистериозното перо “Емисиите”, срещу които “нищо не е получено”.
Отчитане на ДПС: За първи път Василев казва нов аргумент за причините, довели до съзнателното срутване на КТБ. “Логиката на този иск към мен беше, че ДПС ми е помагало, аз съм правил пари и не съм се отчитал”, обясни Цветан Василев. Заради това поискал среща с покровителя на Пеевски – Ахмед Доган, и му показал списък с имена и числа, за да разбере “какво е заработил” неговият “бизнесгуру”. “Усмивката му замръзна”, описа реакцията шефът на фалиралата банка и допълни, че ставало дума за стотици милиони левове.
Иван Искров: Цветан Василев разказва за обяд в края на май с тогавашния гуверньор на БНБ Иван Искров. „Той каза: ти знаеш ли с какво се заемаш? Мен ме е страх от прокуратурата. Предполагам, че има от какво да го е страх”, казва Василев и намеква, че Иван Искров има сметка в Танзанийска банка с клон в Кипър. Този „страх”, според собственика на КТБ, обяснява и промяната в позицията на Искров около фалита на банката.
Сметките на Александър Сталийски и Вили Сечкова: „Не знам точно как те са придобили парите, но компания, която очевидно беше свързана с тях, собственик на едни известни студия в Герман, продаде тези студиа на компания, която беше финансирана от банката. Те получиха тези пари по сметки в банката. Как са стигнали до личните им сметки, не знам. Причината за тази продажба беше един изключителен договор, подписан от бившия директор на телевизията Николай Бареков – договор за наем, в който единственото заинтересовано лице беше компанията на Сталийски”.
Спасени пари: В интервюто си Цветан Василев намеква, че Недялко Недялков – издател на ПИК, и Венелина Гочева – издател на „24 часа”, са били предуредени и малко преди затварянето на банката са изтеглили парите си от нея. Недялков е спасил по този начин 4 млн. лв. „Седмица и половина преди това парите си изтегли Венелина Гочева. Има 150 хил. евро само, но е знаково… Кой им е казал? Този, който сигурно няма нищо общо с техните медии”, казва банкерът.
Кухи фирми: Как Александър Ангелов е станал собственик в „Левски”? „Чрез плащане от фирма, която е финансирана от КТБ. Фирмата се казва “Билдинг рисорт”… В инвестиционното банкиране има понятието специални компании. Чрез тези специално създадени за целта компании, които очевидно са били под контрол на КТБ, не са били мои лични компании, са се финансирали различен тип проекти. След реализацията на тези проекти средствата са отивали за покриване на техните задължения”.

Автор: Зорница Маркова