Хакерска атака спря сайта KTBfiles.com почти през целия ден вчера, 13.10.2016 г. Той не беше достъпен от 12.22 до 17 часа, когато екипът ни го възстанови.

В резултат на атаката цялото съдържание на страницата е било изтрито. Възстановяването се случи благодарение на резервните копия, с които сайтът разполага.

KTBfiles.com е част от проекта „КТБ – какво се случи?“ – инициатива на трите неправителствени организации: Център за либерални стратегии, Асоциация „Прозрачност без граници“ и Програма „Достъп до информация“. Целта на проекта е да разкрие реалните причини за фалита на четвъртата по големина банка в България – КТБ, като доказателство за механизмите за хващане на държавата в плен.

Работата по проекта започна в средата на 2015 г., а премиерата на сайта беше през януари 2016 г. На него се качват интервюта, анализи, медийни публикации, разкрития и документи, които имат отношение към КТБ. На 9 септември на KTBfiles.com беше публикувано интервю с бившия мажоритарен собственик на банката Цветан Василев, което той даде специално за проекта в отговор на покана на екипа ни. Официални покани за разговор има отправени към всички лица, които имат пряко или косвено отношение към КТБ, сред които Делян Пеевски, Бойко Борисов, Ахмед Доган, Сергей Станишев, Иван Искров, Калин Христов и много други. Предстои публикуването на цялото ни разследване по фалита на банката.