Корица

„Държавата КТБ“ (изд. “Изток-Запад”) разказва историята на Корпоративна търговска банка (КТБ) и разкрива модел на „захванатата държава“, при който държавни институции са впримчени да провеждат частни интереси.

Авторският екип документира и освидетелства конкретни факти, взаимоотношения, свързаности и сделки между бизнесмени, медии, политици и представители на държавни институции, които осветяват в детайли механизмите на явлението КТБ от началото на неговия възход до зрелищното му падение. Въпросите откъде идват парите в КТБ, какво се случва с тях и къде отиват след краха на финансовата институция, получават ясен отговор.

„Книгата е структурирана в пет глави и проследява развитието на КТБ хронологично по време на всички правителства след 2000 г. Това е така, защото смятаме, че всяко правителство дава нов тласък в развитието на банката, пораснала до номер четири в България и предизвикала най-големия банков фалит в историята ни“, казва авторът Зорница Маркова.

„Държавата КТБ“ е плод на двегодишно разследване, направено от шестима журналисти, част от които следят и отразяват темата още от 2008–2009 г. Подготвителната и същинската работа по разследването включва повече от 250 проведени срещи с различни източници, приблизително 30 000 страници анализирани документи (доклади, договори, кореспонденция, списъци, регистри, отчети), над 1000 телефонни разговори и десетки разпратени писма за достъп. В хода на разследването са изпратени десетки покани за разговор до ключови участници в описаните събития, като след многократни опити разследващият екип успява да получи интервю от бившия собственик на КТБ Цветан Василев.

„Държавата КТБ“ е 440-странично издание, което включва цветно приложение със снимки, инфографики и азбучен показалец на лица и фирми. Цена 17 лв. Издава “Изток-Запад”.

Книгата можете да намерите тук.

Проектът „КТБ: какво се случи?“

Книгата е част от проекта „КТБ: какво се случи?“, в който основни партньори са Център за либерални стратегии, програма „Достъп до информация“ и асоциация „Прозрачност без граници“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“, Форум за международен диалог „Бруно Крайски“, Балкански тръст за демокрация и Европейската инициатива за стабилност.

В рамките на проекта през януари 2016 г. е създаден сайтът www.ktbfiles.com, който съдържа:

• Пълна хронология на събитията от създаването на КТБ през 1994 г. до затварянето на банката през 2014 г., а и след това – до края на 2016 г.

• „Радар“ – специален инструмент, който сканира медийното пространство всеки ден и качва онлайн материалите по темата. Всеки посетител на сайта може да търси материали чрез него.

• Секция с документи, свързани с КТБ.

• „КТБ Топ 100“ – цялостен анализ, базиран на документи на стоте най-големи кредитополучатели на банката (или над 80% от кредитното портфолио), който показва колко пари са получили тези дружества, за какво са ги използвали, какво е актуалното състояние на фирмите и на активите, придобивани с парите от банката.

 

След „Държавата КТБ“, предстои публикуването на още две книги по проекта „КТБ: какво се случи?“.